joulukuuta 21, 2020

Kestävän kehityksen edistäinen

Kestävän kehityksen määrittely

Kestävä kehitys on jatkuvaa ja ohjattua yhteiskunnallista muutosta, jonka päämääränä on turvata nykyisille ja tuleville sukupolville hyvät elämisen mahdollisuudet. Kestävän kehityksen pitäisi siis tyydyttää nykyisen yhteiskunnan tarpeet tekemättä myönnytyksiä tulevien sukupolvien kustannuksella.

Miksi on tärkeää ymmärtää kestävän kehityksen eri näkökulmia?

 1. Luot parempaa tulevaisuutta tuleville sukupolville.
 2. Alat tekemään ekologisempia valintoja.
 3. Kestävä kehitys koskee kaikkia
 4. Säästämme enemmän luonnonvaroja.
 5. Tajuat kuinka paljon puhdasta juoma vettä menee hukkaan muun muassa vessan vetämiseen tai suihkuun.
 6. Omat arvomaailmasi saattavat muuttua.
 7. Voit auttaa muita ihmisiä.
 8. Alat mietti asioita monelta eri kantilta.
 9. Teet oman osuutesi ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi.
 10. Alat suosia lähellä tuotettuja tuotteita.

Elinkaariajattelu

Elinkaariajattelussa mietitään tuotteen aiheuttamat ympäristövaikutusten tulee sisältää valmistusprosessin lisäksi kaikki ne ymräristövaikutukset, jotka aiheutuvat tuotteen elinkaaren eri vaiheissa ennen ja jälkeen sen valmistuksen.

Kiertotalous

Kiertotaluos pyrkii siihen, että uutta tavaraa ei tehtäisi jatkuvasti lisää vaan vanhan tavaran arvoa pyritään pitämään yllä ja ihmiset lainaisivat, vuokraisivat ja kierrättäisivät enemmän. Näin jätteen määrää voidaan väähentää. Lisäksi kiertotaloudessa tuotanto ja kulutus mahtuvat maapallon kantokyvyn rajoihin.

Hiilijalanjälki

Hiilijalanjälki tarkoittaa jonkin tuotteen, toiminnan tai palvelun aiheuttamaa ilmastokuormaa. Mitä suurempi hiilijalanjälki on, sitä haitallisempaa se on ympäristölle. Omaa hiilijalanjälkeäsi voit pienentää tekemällä ekologisempia valintoja.

Seitsemän minulle tärkeintä kohtaa agenda 2030 listalta:

(eivät ole missään järjestyksessä)

Maanpäällinen  elämä

Luonto on juuri nyt ilmastonmuutoksen takia kovilla, sekä ihminen tuhoaa kokoajan vain enemmän luontoa. Minusta on tärkeää muistaa, että luonto on täynnä eläinten koteja eikä ihminenkään pärjää ilman luontoa.

Ilmastotekoja

Ilmaston muutoksen takia monet eläinlajit ovat uhassa kuolla sukupuuttoon, joten minun mielestä ihmisten pitäisi nyt toimia sitä vastaan tai voi olla jo myöhäistä. Tätä asiaa voit itse edes auttaa muun muassa tarkastelemalla ja pienetämällä omaa hiilijalanjälkeäs

Puhdas vesi ja sanitaatio

Täällä Suomessa puhtaan veden saanti on meille arkipäivää. Kaikkialla maailmassa se ei kuitenkaan ole. On todella krjaa, että köyhissä maissa puhtaan veden saanti on lähes mahdotonta, mutta me puhdistamme vessanpöntötkin juomakelpoisella vedellä. Tätä asiaa voit edes auttaa esimerkiksi lahjoittamalla rahaa kyseistä asiaa edistaville yhdistyksille.

Terveyttä ja hyvinvointia

Ihmisillä on paljon erilaisia vaivoja ja sairauksia. Minusta olisi tärkeää, että kaikilla olisi mahdollisuus olla terveitä ja saada tarvitsemaansa hoitoa.

Ei nälkää

Täällä Suomessa ruoan saanti on lähes vaivatonta. Sen kun kävelet kauppaan. Kaikissa maissa tämä ei kuitenkaan toteudu. Maailmassa on paljon köyhyyttä ja paikkoja joissa ruoan kasvatus on todella haastavaa. Kaikilla ihmisillä pitäisi olla oikeus ruokaan. Voisit itse edes auttaa esimerkiksi lahjoittamalla rahaa köyhemmille perheille.

Eriarvoisuuden vähentäminen

Maailmasta löytyy todellapaljon vähemmistöjä, mutta näin ei saisi olla. Kaikkien ihmisten pitäisi olla saman arvoisia ihonväristä, uskonnosta, seksuaalisuudesta, mielipiteistä tai mistään vastaavasta huolimatta. 

Vedenalainen elämä

Meren alaista elämää pitäisi suojella enemmän. Meret ovat täynnä ihmisten heittämiä roskia ja eläimet joutuvt elämään niiden seassa. Näin ei kuuluisi olla. Ihmisillä on mielestäni vastuu siivota roskat pois merestä. Tee sinä fiksu päätös äläkä heitä roskia luontoon.


Sitran elämäntapatesti

Kuinka kehittäisin omaa toimintaani parempaan suuntaan?

 • Suosimalla vielä enemmän kirpputoreja.
 • Suosimalla enemmän kotimaista.
 • Korvaamalla lihaa enemmän kasviksilla.
 • Vähentää pikamuodin osto lähes kokonaan pois.
 • Kuluttamalla vähemmän vettä.

Tilokseni Sitran elämäntapatestistä.