joulukuuta 21, 2020

Google garage | Onnistu työnhaussa

Työnhaku

Pohdi mitä haluat uudelta työpaikaltasi. Olet sitten hakemassa ensimmäistä työpaikkaasi tai valmiina uusiiin haasteisiin, niin työnhakijana sinun on hyvä tietää mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä. On myös tärkeää, että osaat kertoa taitosi ja tarinasi potenttiaaliselle työnantajalle.

Mieti myös viisi asiaa mitä toivot tulevalta työpaikaltasi? Haluatko auttaa muita oppimaan, pidätkö numeroista tai haluatko joustavat työajat.

Hae töitä CV:n avulla

Kun teet itsellesi CV:tä tee siitä selkeä, ytimekäs ja siisti. Sijoita kaikki tärkeimmät ja uusimmat asiat alkuun. CV on helppo tapa vakuuttaa työnantaja. Muista tarkistaa CV:n kieliasu ja oikeinkirjoitus. Älä käytä CV:ssä ammattikietä, jota työnantaja ei ymmärrä.

Asiat jotka on hyvä näkyä CV:ssä:

  • yhteystiedot
  • aiempi työkokemus
  • tutkinnot
  • koulutus
  • motivaatio kirje


Erotu joukosta

Rekrytoijat joutuvat usein käymään katoittain hakemuksia läpi työhakijoita karsiessaan. Kuinka siis erotutu joukosta? Luomalla itsestäsi aidon jaluotettavan kuvan voit herättää rekrytoijan kiinnostuksen ja antaa ja antaa heille selkeän ja todenmukaisen kuvan. Erotut muista työnhakijoista kun näyttäydyt ainutlaatuisena ja aitona. 

Mikä sinua kiinnostaa, ja minka alojan asiantuntemusta haluat korostaa? Valitse enintään kolma ja keskity niihin.

Brändää itsesi. Oma brändisi koostuu arvostettavista luonteenpiirteistä, arvoista, vahvuuksista ja intohimonkohteista, joista sinut tunnetaan.

Organisoi työnhaku

Kun organisoit työnhaun löydät sopivan työn nopeammin. Ensimmäisenä mieti millaista työtä etsit. Valitse kolme sopivinta työalaa ja valitse niistä kiinnostavimmat yritykset. Yli puolet työpaikoista täytetään suhteiden ja suositusten kautta. Työnhaku verkossa on tärkeää, mutta siitä huolimatta verkostoidu ja kerro muun muassa lähimmäisillesi ja vanhoille työkavereilllesi työnhaustasi, niin he voivat edistää työnhakuasi. 

Sinun kannattaa seurata yrityksiä sosiaalisessamediassa, sillä työpaikkailmoitukset näkyvät yleensä siellä. Merkitse ylös hakemasi työpaikat niin voit surata haun tilannetta oikeaan aikaan. Voit tehdä hakemistasi työpaikoista esimerkiksi excel tauluko.

Työhaastattelu

Ennen työhaastatteluun menenistä etsi tietoa kyseisestä yrityksestä ja työpaikasta. Selvitä myös työtehtävät ja taitovaatimukset. Mikä tekee sinusta parhaan ehdokkaan? Haastattelussa sinun pitää osata kertoa mitä lisäarvoa tuot yritykselle. Ennakoi, että mitä sinulta kysytään.

Tyypillisiä kysymyksiä työhaastattelussa:

  • Kerro itsestäsi
  • Mitkä ovat vahvuutesi?
  • Mitä heikkouksia sinulla on?
  • Missä näät itsesi 5 vuoden kuluttua?
  • Miksi haluat juuri meille töihin?

+ alakohtaiset kysymykset

Kun vastaat haastattelijan kysymyksiin älä anna vastausta heti vain yhdellä sanalla vaan selitä koko ajatusprosessi. Voit perustella kantasi tietämyksesi ja esimerkkien avulla. Suunnittele vastauksesi etukäteen ennen haastattelua ja opettale sanomaan ne ääneen esimerkiksi peilin edessä. Kannattaa myös valmistaustua kysymään jotain haastattelijalta. Silloin oisoitat, että olet kiinnostunut ja motivoitunut sekä saat lisätietoa työstä.

 Mene ajoissa paikalle. Kun olet ajoissa piakalla työhaastattelussa et myöhästy ja ehdit kokoamaan ajatukset. 

Työhaastattelussa muista katsoa haastattelijaa silmiin, hymyillä, istua suorassa ja kirjoittaa tarvittaessa muistiinpanoja.

Työhaastattelun jälkeen voit laittaa haastattelijalle ikkään kuin kiitos viestin. Viestissä arvostat haastattelijan aikaa ja kerrot todella haluavasi paikan ja että ymmärrät tehtävän vaatimukset.