tammikuuta 10, 2021

Google garage | Yleisölle puhuminen

Esiintyminen

Kaikissa ammateissa joudut todennäköisesti jossain kohtaa puhumaan yleisön edessä. Stressi on yleinen vaiva yleisölle puhuessa, mutta älä pidä sitä huonona asiana vaan käännä se eduksesi. Muista, että myös esimerkiksi opettajat ja näyttelijät stressaavat ennen esiintymistä. Kaikki lähdemme eri lähtökohdista, mutta esiintymis taitoja voi aina treenata.

Esityksen luominen


Kuka?

Kuka pyysi sinua pitämään juuri tämän puhee/esityksen?

Kenelle puhut? Onko yleisössä 200, 50 vai 5 ihmistä? 
Kuinka tuttu aihe on yleisölle? Mieti ovatko he aloittelijoita vai asiantuntijoita. Kun määrität kohderyhmän, voit valita sanasi sen mukaan.


Miten?

Miten esitys pidetään?

Pidetäänlö esitys kasvokkain, etänä vai netissä? Paikan päällä vai nauhoitettuna?

Mieti myös mitä välineitä sinulla on käytössäsi. Onko sinulla mikrofonia? Saatko käyttää diaesitystä? Täytyykö kaukosäädin pyytää erikseen? Voitko käyttää muistiinpanoja?


Milloin?

Milloin pidät esityksen? Miten pitkä esitys on? Kun tiedät esityksen ajankohdan ja pituuden tiedät kuinka paljon sinulla on aikaa valmistautua ja pitää esitystä.


Mitä?

Mitä aiheesi tarkkaan ottaen käsittelee? Kun tiedät esityksen tarkan aiheen et lähde ajautumaan turhille sivupoluille.


Miksi?

Miksi sinua pyydettiin pitämään esitys? Miksi juuri sinä olet paras mahdollinen puhuja? Onko sinulla esimerkikisi asiantuntemusta, omakohtaista kokemusta ta onko sinulla esitystä elävöittäviä ominaisuuksia?


Mieti nämä kaikki etukäteen ja kirjoita ne ylös. Näiden vastausten pohjalta voit lähteä rakentamaan esitystäsi.

Kehonkieli

Kehonkieli ja liikkeet ovat iso ja tärkeä osa esityksen luonnetta. Stressin takia liikkeesi saattavat muuttua jäykikis, saatat ristiä kätesi tai naputtaa lattiaa. Nämä eleet saattavat antaa yleisölle sinusta hermostuneen ja epäuskottavan kuvan. Kun asento on tasapainoinen ja ryhdikäs näytät itsevarmalta ja pätevältä. Pidä kehosi rentona, mutta nosta selkä ja pää kohti taivasta. Voit myös kävellä esityksen aikana, mutta älä tarkoituksetta.

Vaikka jalkojesi asento on vakaa voit silti elävöittää esitystäsi käsilläsi. Käsillä voit esitysken aikana elehtiä. Älä siis liimaa käsiäsi kehoosi tai laita puuskaan vaan pidä irti kehosta. Huomaa, että kädet eivät peitä kasvojasi. Älä myöskään nojaa pyötään yms.

Älä naksuttele kynää tai leiki esineillä. Se saattaa olla ärsyttävää ja häiritä esitystä.

Ketä katsoa? Sinun ei kannata katsoa vain yhtä ihmistä. Katso koko yleisö läpi ja pysähdy useita kertoja. Voit tehdä silmiläsi esimerkiksi W-kuiota.

Muista HYMYILLÄ!!

Maneerit

Yleisölle puhuessa sinun pitää valita sopiva äänenpaino ja maneerien huomioiminen on myös tärkeää. Maneerit ovat usein täytesanoja jotka toistuvat usesti esimerkiksi tota, siis, sitten, tavallaan, öö. Opettele ensin tunnistamaan omat maneerisi ja muuta niitä sitten. Jos maneerisi ovat sanoja keksi niille synonyymejä ja käytä niitä puheessasi. Jos maneerit ovat ääniä niin korvaa ne tauolla tai hengityksellä.

Esityksen pitäminen

Pari minuuttia ennen esitystä sinun on hyvä hakeutua tyhjään tilaan mikäli mahdollista. Siellä voit rauhoittaa itsesi ja lämmitellä kehosi ja äänihuulesi. Yksi yleisistä esiintyjän vaivoista on suun kuivuminen, joten huolehdi nesteytyksestä myös esityksen aikana. Käänä stressi eduksesi. Muista, että stressi voi antaa energiaa. Laita energia kiertämään kehossasi. Vaikka olisit valmistautunut kuinka hyvin, odottamattomia ongelmia voi ilmetä, mutta se ei ole vakavaa sillä usein yleisö ei edes huomaa niitä. Muista myös, että kukaan ei toivo sinun epäonnistuvan. Usko itseesi.