tammikuuta 11, 2021

Google garage | Digitaalisen hyvinvoinnin perusteet

Mitä on digitaalinen hyvinvointi?

Teknologia on nykyään todella suuri osa ihmisten arkea esimerkiksi älypuhelimistamme on tullut meille kuin symboli aikakautta leimaavalle teknologian vallankuvaukselle. Mutta miten varmistaa että se parantaa elämänlaatua, eikä päin vastoin heikennä sitä. Lyhyesti sanottuna digitaalinen hyvinvointi tarkoittaa terveellä pohjalla olevien teknologian käyttötapojen ylläpitämistä ja omaksumista. Kun teknologian käyttö on hallittua, niin voimme valjastaa koko potentiaalin sen kaikkien etujen kanssa.

Mitä hyötyä on siitä, että teknologian käyttötavat ovat terveellä pohjalla?

Tasapainoisella ja terveellä pohjalla olevien teknologian käyttötapojen omaksumisessa on paljon hyötyä. Kun teknologia on paremmin hallinnassa, voit nauttia kaikista teknologian tarjoamista eduista.
Jos ihmisen keskittyminen keskeytyy työpaikalla sen palautumiseen voi mennä jopa 25 minuuttia. Ihminen usein luulee voivansa tehdä monta asiaa samaan aikaa vaihtaessaan näytöltä toiselle vaikka todellisuudessa keskittymise harhaantuu aina näyttöä vaihtaessasi.Välillä on hyvä pitää lyhyitä taukoja, tällöin työskentelysikin parantaa työtahtia.

Tule tietoiseksi omista teknologian käyttötavoistasi

Kun parannat tietoisuuttasi omista verkon käyttötavoistasi, olet kohti jo entistä parempien teknologian käyttötapojan omaksumista. Jos haluat tulla tietoisemmaksi verkon käyttötavoistasi, voit parantaa tietoisuuttasi helposti vastmaamalla näihin kysymyksiin:
  • Miten vietät aikaasi verkossa?
  • Millainen olo sinulle siitä tulee ja antaako se sinulle lisäarvoa elämääsi?
  • Miten haluat muuttaa omaa verkkokäyttäytymistäsi?
Jos et itse osaa arvioida omaa teknologian käyttösäsi voit myös kysyä neuvoa muilta, sillä yleensä aliarvioimme netissä käyttämämme ajan. Kun olet saanut vastaukset kysymyksiin voit alkaa tehdä pieniä muutoksia.

Vinkkejä oman digitaalisen hyvinvoinnin parantamiseen:

  • Voit seurata omaa teknologian käyttöäsi seurantasovelluksilla.
  • Tee pieniä muutoksia niihin digitaalisiin tapoihin, jotka eivät vastaa tavoitettasi.
  • Voit sulkea oman puhelimesi työpäivän ajaksi.
  • Kun opimme hallitsemaan digitaalisia tapojamme ja verkonkäyttöämme paremmin voimme etsiä itsellemme oma tasapainon.
  • Älä katso puhelinta ennen nukkumaan menoa.